woensdag 7 maart 2012

Interview met Herman Koch

Op het internet heb ik een interview gevonden met Herman koch.

“Schrijven begint met verzinnen.” Dat zegt Herman Koch in een uitgebreid gesprek over zijn werk. Koch verklapt dat hij daarbij wel iets extremer te werk gaat dan anderen. Zijn radioboek ‘Korte geschiedenis van het bedrog’getuigt daar van: dat staat vol voorbeelden van geloofwaardige leugens. Luister hier naar het gesprek en hier naar het verhaal.Hoewel Koch zich daar erg mee amuseert, is de motor achter zijn schrijven vaak ergernis: in zijn debuut moest het Montessori onderwijs het ontgelden, in ‘Eten met Emma’ is het de Nederlandse literatuur, terwijl hij in ‘Het diner’ satirisch afrekent met pretentieuze restaurants. Hij hoopt dat mensen door zijn boeken ánders tegen die zaken gaan aankijken, net zoals bij hem gebeurt door er over te schrijven.radioboekenprojekt.

In ‘Korte geschiedenis van het bedrog’ vertelt Herman Koch over een belangrijke les voor schrijvers, die hij leerde op zijn vijfde: dat de geloofwaardige leugen verre te verkiezen valt boven een ongeloofwaardige waarheid. Het verhaal is één van (inmiddels) meer dan 80 radioboeken: speciaal voor radio geschreven literaire verhalen van Nederlandse en Vlaamse schrijvers.

Herman Koch (1953), vooral bekend als televisiemaker (Jiskefet) en columnist (de Volkskrant en Esta), debuteerde in 1989 met de roman ‘Red ons, Maria Montanelli’, waarin hij zijn satirisch schrijftalent botvierde op het Montessori onderwijs. Inmiddels heeft hij dertien boeken op zijn naam staan als ‘ Eten met Emma ‘(2000), ‘Odessa star ‘(2003) en ‘Denken aan Bruce Kennedy’ (2005). Zijn meest recente roman, ‘Het diner’ (2009) staat al weken hoog in de literatuurlijsten.

BRON: http://blogs.rnw.nl/klaretaal/2009/05/06/klare-taal-herman-kocht-korte-geschiedenis-van-het-bedrof-en-interview-over-het-diner-en-ander-werk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten