woensdag 7 maart 2012

De realiteit

In onze dagelijkse maatschapij gebeurt dit blijkbaar nog dat jongeren zwervers in brand steken. Waarschijnelijk uit verveling en omdat ze de voeling met realiteit totaal kwijt zijn.

LEUVEN - Vier jongemannen hebben zondag een dakloze zwaar toegetakeld in het station van Leuven. Ze probeerden eerst het dekentje van de man in brand te steken en brachten hem daarna enkele rake klappen toe. De politie heeft de vier opgepakt.


BRON: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111128_081&word=dakloze

Eigen mening

Ikzelf lees niet echt regelmatig boeken omdat ik me meer kan inleven in films. Daarom vond ik dit boek erg langdradig (het is een redelijk dik boek) en behoorlijk saai. Er zitten enkele 'spannende' stukken in maar er gebeurt voor de rest eigelijk niet zoveel in het boek. Het gaat constant over het diner en het gesprek die daar plaatsvind. Wat uiteraard logisch is aangezien de titel. ;-)

Herman Koch over Het Diner

Recensie

Knack heeft een interessante recensie geschreven over het boek. Hieronder een klein stukje uit de recensie en natuurlijk ook de link zodat jullie die helemaal kunnen doorlezen.

De hel, dat is bijvoorbeeld een eeuwigdurend verblijf in Renaat Braems afzichtelijke politietoren in Antwerpen. Maar een duur diner voor twee stellen, zoals in Herman Kochs meesterlijke nieuwe roman, blijkt ook een mogelijkheid.


LINK: http://www.knack.be/nieuws/boeken/recensies-volwassenen/romans/herman-koch-het-diner/article-1194679296745.htm

Wat vind HIJ van het diner...

Interview met Herman Koch

Op het internet heb ik een interview gevonden met Herman koch.

“Schrijven begint met verzinnen.” Dat zegt Herman Koch in een uitgebreid gesprek over zijn werk. Koch verklapt dat hij daarbij wel iets extremer te werk gaat dan anderen. Zijn radioboek ‘Korte geschiedenis van het bedrog’getuigt daar van: dat staat vol voorbeelden van geloofwaardige leugens. Luister hier naar het gesprek en hier naar het verhaal.Hoewel Koch zich daar erg mee amuseert, is de motor achter zijn schrijven vaak ergernis: in zijn debuut moest het Montessori onderwijs het ontgelden, in ‘Eten met Emma’ is het de Nederlandse literatuur, terwijl hij in ‘Het diner’ satirisch afrekent met pretentieuze restaurants. Hij hoopt dat mensen door zijn boeken ánders tegen die zaken gaan aankijken, net zoals bij hem gebeurt door er over te schrijven.radioboekenprojekt.

In ‘Korte geschiedenis van het bedrog’ vertelt Herman Koch over een belangrijke les voor schrijvers, die hij leerde op zijn vijfde: dat de geloofwaardige leugen verre te verkiezen valt boven een ongeloofwaardige waarheid. Het verhaal is één van (inmiddels) meer dan 80 radioboeken: speciaal voor radio geschreven literaire verhalen van Nederlandse en Vlaamse schrijvers.

Herman Koch (1953), vooral bekend als televisiemaker (Jiskefet) en columnist (de Volkskrant en Esta), debuteerde in 1989 met de roman ‘Red ons, Maria Montanelli’, waarin hij zijn satirisch schrijftalent botvierde op het Montessori onderwijs. Inmiddels heeft hij dertien boeken op zijn naam staan als ‘ Eten met Emma ‘(2000), ‘Odessa star ‘(2003) en ‘Denken aan Bruce Kennedy’ (2005). Zijn meest recente roman, ‘Het diner’ (2009) staat al weken hoog in de literatuurlijsten.

BRON: http://blogs.rnw.nl/klaretaal/2009/05/06/klare-taal-herman-kocht-korte-geschiedenis-van-het-bedrof-en-interview-over-het-diner-en-ander-werk/

Korte samenvatting

Het boek gaat zoals de titel al doet vermoeden over een diner. Beter gezegd een chique diner waar Paul en Claire zich niet zo op hun gemak voelen.

Paul is getrouwd met Claire en Paul is de broer van Serge die presidentskandidaat is. Serge heeft ervoor gezorgd dat ze toch nog plaatsjes konden reserveren in een chique restaurant. Het diner begint normaal maar Paul moet plots naar het toilet. Als hij terugkomt zit Babette met tranen in haar ogen. Ze loopt naar de deur en Claire achtervolgt haar terwijl Paul en Serge hun hoofdgerecht opeten. Voor Paul heeft het lang genoeg geduurt en hij gaat op zoek naar zijn vrouw en Babette. Op datzelfde moment gaat er een GSM af in zijn broekzak. Het is de gsm van zijn zoon Michel, die wil afspreken om zijn gsm te komen ophalen. Als hij heeft opgehangen ziet hij zijn vrouw en Babette terug binnenkomen. De gemoederen zijn blijkbaar al wat bedaard. Terwijl Paul op zijn zoon wacht bekijkt hij de filmpjes die op de gsm staan. Op de beelden ziet hij de zoon van Serge samen met zijn eigen zoon tekeer gaan tegen een zwerver. De zwerver ligt op de plek waar zij moeten zijn en dat kan zomaar niet. Hij moet er voor boeten. De jongens steken de zwerver in brand en alles staat op film. Wanneer zijn zoon aankomt bij het restaurant vraagt zijn vader waarom hij nooit iets over de beelden verteld heeft. Blijkbaar chanteert de geadopteerde zoon van Serge, Michel. Hij wil de beelden online zetten, maar hij probeert ze met geld te chanteren. Zijn zoon gaat weer naar huis en het diner gaat verder. Opeens komt het onderwerp aan bod. Serge wil alles opbiechten maar de andere drie zitten meer in met hun zonen en vinden dat ze moeten denken aan hun toekomst. Wat ze niet weten is dat Serge de persconferentie al gepland had. Hij gaat naar het cafe over het restaurant. Opeens hoort Paul sirenes. Hij stormt naar buiten en ziet zijn broer afgevoerd worden met de ambulance. En met Beau hebben ze afgerekend, Michel en Rick dan toch.

Biografie van Herman Koch



Hieronder de biografie van schrijver Herman Koch

Koch werd geboren in Arnhem, en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school startte hij op het Montessori Lyceum, en werd aldaar wegens wangedrag verwijderd. Later studeerde hij een aantal maanden Russisch, en werkte een jaar op een boerderij in Finland.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is getrouwd met de Spaanse Amalia en heeft een zoon Pablo (1994). Koch schreef ook onder het pseudoniem Menno Voorhof.
Een van zijn bekendste romans, Het Diner, werd onder meer geïnspireerd door de moord op de dakloze vrouw María del Rosario Endrinal Petit in Barcelona (Spanje), in december 2005, welke door drie jongens uit een zo te zeggen fatsoenlijk milieu in het portaal van een bank werd mishandeld en daarna in brand gestoken. Het boek won in 2009 de NS Publieksprijs

BOEKEN:

1985 - De voorbijganger, verhalen
1989 - Red ons, Maria Montanelli, roman
1991 - Hansaplast voor een opstandige, de beste verhalen van Menno Voorhof
1996 - Eindelijk oorlog, roman
1998 - Geen agenda, verhalen
1999 - Het evangelie volgens Jodocus, columns
2000 - Eten met Emma, roman
2001 - Schrijven & drinken, verzamelde verhalen
2001 - Dingetje, columns
2003 - Alle verhalen, verhalen
2003 - Odessa Star, roman
2005 - Denken aan Bruce Kennedy, roman
2009 - Het diner , roman
2010 - De ideale schoonzoon, columns
2011 - Zomerhuis met zwembad, roman
2012 - Korte geschiedenis van het bedrog, de verhalen, verzamelde verhalen


Door al het werk op school de laatste tijd en metdat ik niet zoveel tijd heb gehad in de weekends heb ik niet zoveel posts kunnen plaatsen. Excuses! In de volgende paar posts krijgen jullie mijn indruk aangevuld met nuttige info, recensies etcetera...